M@re Nostrum

No és el mar qui
engoleix els plàstics
per Francesc Candel
Publicat al Diari AVUI, 10/03/98

bocar directament al mar les escombraries és el recurs que utilitzen els vaixells en particular i les poblacions de la costa en general. Resulta estrany que, de tots aquests residus, siguin els plàstics els que tenen una repercussió més immediata sobre la vida marina. Arran del fet que la mortalitat que produeixen entre la fauna marina no és epidèmica, les seves víctimes passen desapercebudes. Les seves conseqüències, llavors, tenen poc ressò en els mitjans de difusió.

Resumint la qüestió, resulta que el plàstic comporta una perillositat que no ho sembla, perquè no causa repugnància. Es podria dir que per la seva netedat i asèpsia, no se'l considera contaminant. A més, és com si no fos agressiu contra nosaltres, les persones. Precisament, la seva condició de no degradable, que el manté en certa manera indestructible, és el que el fa perillós per a certs animals marítims d'una voracitat insaciable.

Prop de 42 espècies marines, com els cormorans i les gavines, entre d'altres, ingereixen trossos de plàstic que confonen amb menjar. Fins i tot alimenten les seves cries amb aquests trossos.

Les tortugues els confonen amb meduses, un dels seus àpats preferits. Tot i que el plàstic en si mateix no sigui verinós, l'animal pot morir passat un temps més o menys llarg arran de l'obstrucció del seu aparell digestiu com a conseqüència d'aquest material.

Les morts produïdes pel plàstic amb què ensopeguen aquests animals són diverses: les aus que acostumen a submergir-se a l'aigua, com per exemple els pelicans, moren de fam perquè els becs els queden obturats. Les tortugues moren quan queden atrapades en les làmines, teles o trossos de plàstic.

A les foques els està reservada una mort lenta provocada per les restes d'embalatges d'aquest material enredats, embolicats al voltant del seu cos i que es manté sobre elles durant tot el seu període de creixement.

Hi ha més dades macabres sobre el tema. A l'Atlàntic nord i al Mediterrani, el 30 per cent dels peixos tenen pilotes de plàstic als budells. El plàstic és dins els budells de nombrosos animals, des d'organismes planctònics d'un centímetre, fins als majors mamífers marins.

A un catxalot de dotze metres, que va ser arrossegat per les ones fins a les costes de l'Adriàtic, se li van trobar cinquanta bosses de plàstic embotides dins la gola.

L'autòpsia d'una tortuga de sis quilos que va aparèixer morta en una platja de Honolulu va desvelar que els seus budells contenien una corda, una bossa, una pilota, trossos d'ampolla, una boleta, una flor, un tros de pinta, el tap d'un tub de pasta dentifrícia, un trosset de joguina i una part d'una xeringa. En total, dos quilos de plàstic....

© Text: Francesc Candel

 

  Navegación rápida

   


Aviso Legal

© Miquel Pontes 1996-2024  Todos los derechos reservados


Última modificación: 01 enero 2024 10:18


Hemos recibido visitas