M@re Nostrum

Nocturna en Illa Mateua
9 de juny de 2001
per Josep Mª Dacosta

bandamed.gif (223 bytes)

LA IMMERSIÓ

Participants: Miquel Pontes, Albert Ollé i Josep Mª Dacosta.

Profunditat màxima: 9,6

Temps total: 88'

Estat de la mar: mar calma

Meteorologia: Durant el dia, el núvol de l'Anguila cobria la serra de Rodes, la qual cosa significa pluja. Tot i que varen caure algunes gotes durant la tarda, la nit va ser seca i sense vent. L'endemà, diumenge, la pluja va fer acte de presència i va ploure durant quasi bé tot el dia.

Descripció de l'itinerari recorregut: La clàssica circumval·lació de la illa en setit contrari a les agulles del rellotge.

A destacar: Una immersió realment interessant ja que s'observaren espècies singulars i que a la vegada no havien estat mai vistes per nosaltres a la Mateua, com ara el llongant (Homarus gammarus) o la porcellana Luria lurida. Com a opistobranquí, cal esmentar la Berthella aurantiaca i una vaqueta suïssa (Peltodoris atromaculata) desovant.

Opistobranquis:

Berthella aurantiaca: Fa temps ja haviem observat un altre exemplar en aquesta illa en una immersió nocturna, però no l'haviem retratada mai. Es va poder veure perfectament el seu cos abombat, taronja i trasl·lucid que deixava veure per transparència la seva massa visceral. La varem agafar per veure-li alguns detalls i s'arronsà fins esdevenir una bola. En tot cas, al costat dret es veia la branquia plumulosa (és un pleurobranqui, que vol dir branquia sobre el costat). Era relativament ràpida per tractar-se d'un llimac i va exhibir el seu vel frontal i els rinòfors.

Altres espècies:

Aigua amb molta luminiscència, 3 congres fora del cau, diferents peixos espàrids i escorpèndis així com llavions.

2 ciprees o porcellanes Luria lurida, juntes, una grossa i l'altra no tant, en un replà a uns 7 m en la roca, paret vertical orientada a nord. El mantell, negrós va semblar verd iridiscent.

Un cnidari molt maco, una anemone clavada a la sorra, alta, transparent, amb un tub ¿digestiu? vermellós que la travessava longitudinalment. Els tentacles molt llargs, més que el cos. Es trobava a l'entrada nord del túnel. Sembla Halcampoides purpurea 

Sèpia.

Crustacis. El llongant vist en l'engorjat que hi ha en "el coll de la tortuga que forma la illa Mateua", a l'acostar-nos es va escapar per un túnel que porta fins al replà que hi ha a l'est i a la dreta d'aquest túnel. Així li varem poder fer fotos i veure el cos, cua i antenes vermelles. Mida uns 30 ó 35 cm. No era dels exemplars més grossos.

Una Periclimenes amatista en una anemona i, a sota del cnidari un cranc Pilumnus, que també busquen protecció entre aquests celenteris. En algun forat unes antenes blanques ¿Stenopus?. Diversos ermitans.

Llagosta lluïsa. 

LES FOTOS

Clica sobre les fotos per ampliar-les

 

(C) Miquel Pontes 9.6.2001

EL PERFIL


Gràfic de la immersió generat pel programa WLOG

bandamed.gif (223 bytes)
© Josep Mª Dacosta
© Fotos: Josep Mª Dacosta i Miquel Pontes

 

  Navegación rápida

   


Aviso Legal

© Miquel Pontes 1996-2024  Todos los derechos reservados


Última modificación: 01 enero 2024 10:18


Hemos recibido visitas