M@re Nostrum

Roques mítiques
del cap de Creus (Alt Empordà)
per Josep Mª Dacosta

ussejar és també un pretext per conèixer la costa. La navegació fins el lloc d'immersió esdevé moltes vegades un entretingut passeig, en el que molta gent descobreix llocs que no coneixeria si no fos per la seva afició o addicció al submarinisme.

A la línia litoral i com a resultat de l'erosió de la mar i de la meteorització dels agents atmosfèrics apareixen de tant en tant roques de formes capricioses, que gairebé poden ser considerades escultures naturals. Una dosi mínima d'imaginació les fa comparar amb bestioles o altres elements més o menys quotidians. En les nostres cabussades, ens ha semblat que una bona àrea per buscar animals d'ànima rocallosa és el cap de Creus.

Segons Josep Pla "Quantes formes no han burinat el vent i la pluja en el curs de milers d'anys en els penya-segats de la nostra costa! (...) el meravellós gat que dibuixa, venint del sud, el Cavall Bernat de Cap de Creus; les formes que hem citat entre Portlligat i Cap de Creus: la Rata de Massa d'Oros...No obstant això, totes queden enfosquides pel prodigiós realisme _si hom sap trobar el lloc des d'on veure-les_ del Camell i de l'Àguila, que hi ha a la Gran Sala del Pla de Tudela. Són dues formes enormes, d'una força i una semblança sorprenents, admirablement col·locades, fins al punt que es pot afirmar que mai una escultura d'aquest tipus no tingué un emplaçament millor, més fascinador i més salvatge"

Cal dir que aquest espai natural és excel·lent per aprofundir en el coneixement de la geologia ja que la seva gea és d'importància mundial. Recomanem una visita al Museu de Geologia de Cadaqués.

A grans trets, la península del cap de Creus està constituïda per una sèrie de roques metamòrfiques, on són coneguts els marbres (calcàries marmoritzades) del cap Norfeu, les pissarres, llicorelles i esquists de Cadaqués i el gneiss del Port de la Selva. A les zones properes al far, predominen els micaesquists foscos amb dics de roca pegmatítica d'excepcional bellesa. En aquests llocs, les immersions tenen a més del seu interès subaquàtic, el valor afegit del paisatge que ens veu en el trajecte en vaixell. En aquest escenari natural es poden descobrir una munió de roques zoomòrfiques, de les quals us en seleccionem set. Algunes d'elles presideixen punts clàssics de bussada, on es poden fer diverses immersions que descriurem la propera temporada.

Podeu trobar...

  1. El falcó de Punta Falconera (Roses). Falconera és el vèrtex que separa les dues costes de Roses. A ponent, hi ha la badia sorrenca i a llevant una marenda rocallosa presidida pel cap Norfeu. Aquest lloc deu el nom a la presència de falcons i xoriguers. L'erosió ha corcat des de baix cap a dalt una roca granítica gneisificada, donant-li una casual semblança amb un cap de falcó.


    El Falcó de Punta Falconera (Roses)
     

  2. El Gat del cap Norfeu (Roses). Es tracta d'un monòlit que recorda a aquest animal domèstic en posició d'estar sentat sobre les potes. El Gat i la roca adjacent -el Carall Bernat- emmarquen una de les millors immersions del municipi de Roses tant pel paisatge emergit, penya-segats de vàries desenes de metres d'alçada, com per l'atractitu fons submarí.

    El Gat de cap Norfeu  (c) Arnald Plujà
    El Gat de Cap Norfeu (Roses)
     

  3. L'Àguila de Tudela (Cadaqués) domina la línia de cel -skyline- de la urbanització del club Mediterranée, a la vessant nord del cap de Creus, i us vigilarà en les vostres immersions en els illots de les Fulloles. Tant aquesta rapinyaire com El Camell de Tudela (Cadaqués) poden ser contemplats en una excursió pedestre que podeu fer des del Club Mediterranée fins a cala Culip.


    S'Àliga de Tudela (Cadaqués)
     

  4. El Camell de Tudela (Cadaqués). El camell és al começament de la urbanització, i l'àguila s'albira, un cop s'han deixats els bungalows en direcció a Culip. Degut a la seva mida notable, no us passaran desapercebuts.


    Es Camell de Tudela (Cadaqués)
     

  5. Sa Rata o la Massa d'Or (Cadaqués) és una illa que recorda la silueta d'aquest rosegador. És una immersió molt desitjada per la possibilitat de veure peixos pelàgics, però està molt exposada a vents i corrents.


    Sa rata o la Massa d'Or (Cadaqués)
     

  6. Es Camell, està situat a la vora de la carretera que porta de Cadaqués fins al far del cap de Creus, en un promontori just abaans del trencant de la pista per a anar a cala Portaló. Es troba en una zona -a l'igual que la resta del cap- molt batuda pel vent de la tramuntana, vent que fa crèixer ajagudes les plantes de la zona.


    Es Camell de Cap de Creus (Cadaqués)
     

  7. El Lleó de cap Gros (el Port de la Selva). És sabut que aquests felins dormen amb els ull oberts. Per aquest motiu, la seva representació en forma d'estàtua ha servit per vigilar l'entrada a llocs d'una certa importància. En el nostre cas, el lleó vetlla per una de les millors immersions del Port de la Selva, que és la illa Galera. Per observar-lo, cal estar atent quan es deixa el cap Gros i comença la badia del Golfet.


    El Lleó de Cap Gros o del Golfet (El Port de la Selva)

    lleogolfet.gif (3145 bytes)
     

  8. El Drac del Portaló. L'illa del Portaló, situada al terme municipal de Cadaqués, té l'aparença d'un drac adormit, quan s'observa des de la costa. L'illa del Xiulet forma la cua del drac quan un s'orienta apropiadament...


    El Drac del Portaló

    drac.gif (2228 bytes)

Bibliografia

Algunes obres imprescindibles per navegar per la toponimia del cap de Creus:

  • MIQUEL, LL., BOFILL, LL. (1987) Mapa del cap de Creus . Edició pròpia. Cadaqués.
  • PLUJÀ, A. (1996) Estudi del cap de Creus. La costa. Diccionari toponímic, etimològic i geogràfic. Edició pròpia. Llançà
  • PLA, Josep. Costa Brava al volum 30 Tres guies de l'Obra Completa. Editorial Destino, Barcelona 1976.1992

BONES IMMERSIONS!

© Fotos, dibuixos i Text: Josep Mª Dacosta

 

  Navegación rápida

   


Aviso Legal

© Miquel Pontes 1996-2024  Todos los derechos reservados


Última modificación: 01 enero 2024 10:18


Hemos recibido visitas