M@re Nostrum

El Cabut o Capsigrany
(Parablennius gattorugine)

bandamed.gif (223 bytes)

ssoleix una mida màxima de fins a 30 cm si bé normalment arriba als 15 o 20 cm. Té el cos allargat i fi, amb un cap més o menys arrodonit del qual surten uns tentacles oculars grans, ramificats i cridaners, que recorden unes banyetes.

Parablennius gattorugine

Només te una aleta dorsal, més alta davant que darrera. El color és marronós amb unes bandes laterals clares. La pell no té escates, sinó que disposa d'unes glàndules mucoses. Per aquesta raó, també se'ls coneix com a "bavoses".

Viu als fons rocallosos i en forats a les parets, essent més escàs a les praderies submarines. Se'l troba entre 3 i 30 m de fondària. No es troba en zones del Mediterrani Oriental. En situacions d'aigua calenta (més de 20 graus) poden arribar a sortir de l'aigua durant breus períodes, saltant a la superficie de les roques de la zona intermareal de la costa.

Mengen alguns tipus d'invertebrats i algues. Aquesta espècie es força activa a la tarda, tot i que es pot observar de dia. En el període reproductiu, de març a maig, les femelles busquen els territoris dels mascles, sempre al voltat d'un foradet o accident similar. Els mascles, que son força territorialistes, tenen cura dels ous fins que eclosionen.

Aquests blènids, com tots els de la seva espècie, reculen cap al seu forat quan se senten amenaçats, però, al cap d'una estona, tornen a treure el cap ja que tenen una curiositat quasi humana. En ocasions, se'ls pot veure associats simbiòticament amb gambetes.

bandamed.gif (223 bytes)

 

  Navegación rápida

   


Aviso Legal

© Miquel Pontes 1996-2024  Todos los derechos reservados


Última modificación: 01 enero 2024 10:18


Hemos recibido visitas